Teknikens framfart

Det är inte allt för många år sedan mobilindustrin revolutionerades av att Apple släppte sin iPhone. Kort efter det började även andra märken att släppa hyffsade smartphones med touchscreen och försökte att konkurera med iPhone om smartphonemarknaden. Google utvecklade sitt operativsystem Android som i början hade lite svårt att slå sig in på marknaden. Dels var systemet inte lika välutvecklat som iOS och telefonerna var minst sagt dassiga jämfört med iPhone. Allt eftersom tiden gick och fler och fler tillverkare övergav sina egna operativsystem och istället utvecklade egna gränssnitt för Android så började dessa ta fart och marknadsandelar. Android har nu en markant andel av smartphonemarknaden och deras öppna och mer friare mjukvara verkar tilltala folk i större utstreckning än Apples i dagsläget.

En riktigt het nyhet när det kommer till smartphones, Android i synnerhet men det kommer med största sannolikhet att komma till Apples produkter också är klockor, ringar och armband kopplade till telefonen. Man ansluter armbandsuret via bluetooth med mobiltelefonen och telefonen ger då klockan en feed med datum, tid, väder och man kan ta emot och avvisa samtal, läsa sms, sätta på och stänga av musik och mycket mer. Här kan ni se ett exempel på vad Samsung håller på att utveckla till sina telefoner.

För ett par dagar sedan såg jag också en bild som cirkulerade på internet där det var någon som spelade gamla nintendospel i sin smartphone med en playstation3-handkontroll. Personen hade alltså anslutit sin telefon med handkontrollen via bluetooth och sen laddat hem en nintendoemulator och spel som han spelade på det sättet. Det kanske är framtiden när det kommer till mobilspel. Att man istället för att spela med touchskärmen faktiskt använder sig av riktiga kontroller för att få en bättre känsla. Oavsett så är det ganska fantastiskt vad man kan göra med telefoner nuförtiden.

Tänk er hur teknikens framfart ter sig för äldre personer. Tänk er någon som är uppväxt på 60-70 talet som tyckte att färg-tv tillhörde den senaste teknologin. En tid då man var tvungen att leta i bibliotek eller encyklopedier för att få fram information istället för att göra en snabbsökning på google eller bing för att få fram all information om vad än man kan tänkas undra över. En tid där den enda information som fanns tillgänglig över händelser runt om i världen var via TV, radio och tidningar jämfört med när man i dagsläget kan följa twitterkonton och användare på instagram som laddar upp bilder, filmer och skriver om samtida uppror och andra oroligheter. Där man dygnet runt kan följa oroligheterna i Ukraina och läsa nyhetsrapporteringar från många olika länder direkt i sin dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Tiderna har ändrat oerhört de senaste årtiondena och det ska bli spännande att se vad som kommer i framtiden. Kommer tekonoligin och informationssamhället leda till en bättre och friare värld eller kommer vi att närma oss Orwells dystopi med den minskade personliga integriteten och de övertramp som med jämna mellanrum sker i det området? Det återstår att se. Det enda vi med säkerhet kan säga i dagsläget är att utvecklingen har gjort det möjligt för oss att alltid vara kontaktbara av nära och kära, vi kan dela med oss av upplevelser och händelser med hela världen om vi så önskar med bara några få knapptryck på en liten rektangulär mojäng i fickan. Häftigt, minst sagt.