Quest for Glory – So you want to be a hero

Här har vi ett annat fenomenalt gammalt spel. Det har gjorts i nya versioner med uppgraderad grafik och där man faktiskt kan spela med musen istället för enbart tangentbord. Det är lite äldre än de första GTA och är inte alls samma genre. Personligen så är det här ett av de absolut bästa gamla spelen som går att hitta så det är helt klart värt en närmare titt. Här kommer jag att fokusera på den ursprungliga versionen där man endast har sitt tangentbord som hjälp. Anledningen är att det är det absolut bästa spel jag någonsin spelat när det kommer till att hjälpa till i mitt datoranvändande. Det var Quest for Glory – So you want to be a Hero som fick mig att börja skriva snabbt på tangentbordet. Spelet fungerade så att man styrde sin rollfigur med piltangenterna men så fort man skulle göra något var man tvungen att skriva. Information om spelet i sig hittar ni här.

Spelet börjar med att man kommer in i staden Spielburg där man stöter på sheriffen och hans medhjälpare. Man kunde gå fram till dessa utan att något hände. Man fick då börja med att skriva vad man ville göra. Ett bra förslag kan vara att säga hej och sedan försöka föra en konversation. Det var väldigt begränsat med hur man kunde prata och interagera men för att få information så fick man börja med att skriva till exempel ”ask about town”. Sheriffen svarar då vilken stad man är i och lite mer information som man sedan kunde fråga vidare om. Spelet hade också ett poängsystem. Man börjar naturligtvis med 0 och max man kunde få var 500. Det var flera saker i spelet som gav poäng. T.ex. att fråga en person om ”rätt” sak kunde ge poäng. Att klara spelet med 500 poäng är väldigt svårt och man måste vara väldigt påläst för att klara det. Vissa personer man möter i spelet kan ge poäng för frågor om fler saker och missar man att fråga dem om något så missar man även poängen.

Innan man börjar spelet så ska man välja karaktär. Man kunde välja mellan Fighter, Magiker och Tjuv. Dessa hade lite olika färdigheter och vissa passager i spelet klaras olika beroende på vilken typ av karaktär man valt. Poängen man fick för vissa saker baseras också på vilken typ av karaktär man valt. Om man är tjuv så får man poäng för att gå med i theivers guild medan man som fighter inte tjänar något på det och så vidare.

För att få upp sina färdigheter i olika saker så måste man öva på dessa och det var här min fart på tangentbordet tog ordentlig fart. Om man ville lära sin karaktär att klättra i träd så fick man helt enkelt gå fram till ett träd och skriva ”climb tree”. Hjälten man styr försökte då klättra upp i trädet. Om man inte hade tillräckligt med färdighet för att klättra i trädet så gjorde man några tarvliga försök för att sedan stå kvar på marken. Då var det bara att skriva ”climb tree” igen och igen tills man till slut var uppe i trädet. Då var det dags att skriva ”climb down” för att ta sig ned igen. Samma sak med att lära sig kasta kniv. Då fick man leta reda på kastknivsbanan och ställa sig och kasta där. Då var man tvungen att skriva ”throw dagger” för varje kniv man ville kasta, och sedan ”get dagger” för varje kniv man ville hämta. Eftersom det tog ganska lång tid att kasta 10 knivar och hämta dessa och gjorde att man fick skriva frasen många gånger så satt den till slut i ryggraden och att skriva throw dagger och get dagger är idag går hur fort som helst utan att jag skrivit orden på många många år. Om spelet känns intressant och man funderar på att börja spela det för första gången nu så kan det vara smart att ha en walkthrough som hjälp då det annars skulle vara onödigt krångligt att sätta sig in i spelet. Förslaget är alltså att man har walkthroughn  som hjälp när det behövs, inte att man använder den som guide genom hela spelet.

Spelet i sig var inte speciellt snyggt och ljudet var inte så väldigt imponerande heller. Vilket i och för sig inte är så konstigt då första spelet släpptes 1989 första gången.
I staden finns det ett hotell, en bar och lite annat smått och gott. Större delen av spelet utspelar sig utanför staden i skogen runt omkring där det finns troll, grottor, gravfält och mycket annat. I slutet av det här inlägget hittar ni ett klipp som visar hur spelet går till. Det är en guide en spelare spelar igenom hela spelet och klippet nedan är från part 1 av serien. Ni ser i alla fall hur spelet ser ut och fungerar och trots den kanske blygsamma grafiken så döm inte bort spelet för fort då det är ett otroligt bra spel.