Grand Theft Auto – The Game

Oktober 1997 släpptes det första spelet i vad som skulle bli en stor och populär serie. I GTA så antog man rollen som kriminell och man skulle utföra olika uppdrag i sin stad Liberty City. När man pratar om GTA i dagsläget tänker de flesta på de senare versionen av spelen där man har en tredjepersons-vy och där grafiken är häpnandsväckande och man rör sig fritt i en gigantisk stad. Det många av dagens ungdomar inte känner till är att det här är är föregångarna till dessa otroligt populära GTA-spel.

Spelet går ut på att man ska ta sig till olika telefonkioskar i staden där man får uppdrag att utföra. Uppdragen var ofta att stjäla något, råna en bank eller till och med att lönnmörda personer i spelet. Spelet var också nytänkande in sin otroliga öppenhet. Redan från början kunde man åka på nästan ala gator i staden och mellan sotra byggnader gömde sig hemliga uppdrag, vapen och andra godsaker. Som kriminell i Liberty City fick man också ofta polisen efter sig vilka man kunde skaka av sig genom att hålla sig gömd en stund, eller genom att åka in i en Pay ’n Spray-butik där man fick bilen ommålad så att polisen inte kände igen den. Detta tema är i allra högsta grad kvar även i dagens GTA-spel även om de moderna versionerna är lite mer påkostade och välgjorda. GTA 5 som släpptes hösten 2013 var det mest påkostade spelet hittils i världen, det slog även alla tidigare säljrekord med råge. Redan efter ett par dagar hade de tjänat in alla pengar det spenderat på att producera spelet.

Har man bara spelat de nya GTA-spelen så är det antagligen inte någon större ide att ge sig på de gamla då de nya faktiskt är så avsevärt mycket bättre. Det känns hemskt att säga det eftersom de gamla GTA-spelen var helt fantastiska när de kom, men sedan GTA 3 så har spelen fått sig ett så otroligt ansiktslyft att det kan vara bud på att börja där istället. I GTA 3 Vice City så hade man kända skådespelare som gjorde vissa av rösterna i spelet. Bland annat så var det Ray Liotta som stod bakom rösten på huvudpersonen. I GTA San Andreas så hade Samuel L Jackson rösten till en av de korrumperade poliserna som man stötte på i tid och otid genom hela spelet. När sedan GTA IV kom så sa Rockstar North själva att det här var den största uppgraderingen i spelets historia. De sa att det var större skillnad mellan GTA 3 och GTA IV än vad det var mellan GTA 1 och GTA 3 då de ändrade spelmotorn och upplägget helt. Jag vet inte om jag kan hålla med om att det var en större förändring men den var stor och GTA IV är helt fenomenalt. Enda som kan tänkas slå det är GTA V där man har tre olika huvudpersoner som man får styra genom många roliga uppdrag.

Nedan så har ni ett youtubeklipp på någon som spelar ett uppdrag i GTA 1. Det visar ganska bra hur spelet såg ut och vad det gick ut på.

Framöver tänkte jag skriva mer om de nyare GTA-spelen då vart och ett av dessa förtjänar ett eget avsnitt här på bloggen. Så håll utkik, snart kommer vi hylla varje GTA-spel i ett separat inlägg. Det har dessa spel gjort sig förtjänta av.